Tips til bilferien

23. června 2023
Er du en av mange som skal bilferie i sommer? Her er noen tips å ta med seg på veien.

Ettersom vi er så heldig å være bosatt i ett av verdens mest naturskjønne land, med dype daler, langstrakte fjorder og snøkledde fjelltopper, kan Norgesferie med bilen bli en tur du sent glemmer. I tillegg gir bilferie deg stor frihet, det er praktisk, det er populært blant de aller yngste det og trenger heller ikke koste all verden. Alt ligger til rette for tidenes sommerferie på hjul, men det er likevel flere ting det lurt å huske på før du fester beltet, setter destinasjonen, og vender snuten mot det ganske land.  

Her er noen smarte tips du kan ta med deg på veien.

Pakk riktig:

Når hele familien skal på tur, kan pakkingen av bilen bli en utfordring – selv med et sort bagasjerom og skiboks. Det er også viktig å huske på at hvordan du laster bilen er avgjørende. Tunge gjenstander må sikres skikkelig, og helst plasseres lavt og langt frem i bagasjen. Tung last kan også påvirke bilens kjøreegenskaper om vekten ikke fordeles riktig.


Selv gjenstander med lav vekt kan bli livsfarlige ved en kollisjon. Det er mange av oss som har kjæledyr i familien som også skal være med på turen. Disse må også sikres under ferden. Eksempelvis vil en hund som veier 20 kilo utgjøre en kraft som tilsvarer over 750 kilo ved bråstopp i 50 km/t.


Gjenstander som ligger løst i bagasjerommet kan flytte på seg i svinger eller under en kritisk manøver og forårsake kast og påvirke balansen i bilen.


Før du pakker, bør du undersøke hvor høy nyttelast bilen din er godkjent for og sjekke at du ikke overskrider denne når bilen er ferdig pakket.

Sjekk bilens tekniske stand:

Det er også viktig å sjekke bilens tekniske stand før du drar. Har du en eldre bil, kan det være lurt å sjekke demperne. Slitte støtdempere er nemlig følsomme for vektøkning. Det kan også være hensiktsmessig å ta en ekstra kikk på oljetrykket og å ha med seg en ekstra kanne med olje i bagasjen. Fyll også spylervæske før du drar, og ta med deg en ekstra kanne for sikkerhets skyld. Været kan skifte fort her til lands.

Sjekk dekktrykket:

Skal du på langtur med fullastet bil, bør du sjekke lufttrykket i dekkene før du kjører. Med mye last i bilen, bør du fylle litt ekstra med luft i dekkene utover det som anbefalt under vanlig kjøring. Noen prosent over normaltrykket er nok.

Sjekk aircondition-filteret:

På varme sommerdager kan timevis i bilen bli en utfordring om aircondition ikke funker. Sjekk derfor at filteret er i god stand.  

Ta med nødvendig verktøy:

På en lang reise kan mye uforutsett skje, ha derfor med deg det mest nødvendige verktøyet i bilen, slik at du kan fikse småting om uhellet skulle være ute. Undersøk også hvilke mobilitetsgarantier du har. Skulle bilen havarere, er det greit å vite hvem du skal ringe og hva du har krav på. Vi minner her om ŠKODAs mobilitetsgaranti

Sjekk forsikringen:

Norge er et langstrakt land, og kilometerne blir mange med flere uker på veien. Ikke alle er klare over kilometerstanden opp mot den kjørelengden bilen er forsikret for. Etter noen år er det fort gjort å havne over den forsikrede kjørelengden. Har du kjørt over den grensen, bør du ta en telefon til forsikringsselskapet ditt. Det samme gjelder om du er langt under den forsikrede kjørelengden, da kan det være penger å spare på å sette den ned. Skulle noe skje på turen, kan du risikere at du får en forkortning i erstatningen fordi du har overskredet kjørelengden.

Sjekk værmeldingen:

På bilferie i Norge krysser du land og strand, vidder og fjell. Vær – og føreforhold kan derfor endre seg mye i løpet av en dags kjøretur. Sjekk derfor værmeldingen for det området du planlegger å kjøre gjennom, så slipper du ubehagelig overraskelser. 

Ikke gå fra verdisaker:

Skal du ta inn på hotell eller sove i telt, kan det være lurt å tømme bilen for verdisaker før du forlater den, så slipper du at noen andre gjør det. Det er ytterst få som vil bryte seg inn i en bil som ikke har noe interessant å stjele. Det kan derfor vært lurt å ikke dekke til bagasjerommet, og heller la alle se at bilen er tom for verdisaker

Ta ansvar:

De fleste som drar på bilferie trives godt bak rattet, men mange timer med kjøring tærer på selv den mest erfarne og ivrige sjåføren. Vær derfor nøye med å ta gode pauser om blir trøtt, og bytt på å kjøre dersom det er flere i bilen med førerkortet. En trøtt sjåfør er en uoppmerksom sjåfør, og med fullastet bil kan uoppmerksomhet føre til uforutsette og potensielt farlige situasjoner. Kjenner du deg trøtt, bør du derfor stoppe og ta en pause, eller bytte sjåfør. Det er viktigere å komme frem, enn å komme frem i tide. 


På varme sommerkvelder kan det også være friskende med prosentholdig, leskende drikke til middagen. Husk på at du antakeligvis skal ut og kjøre dagen etterpå og ta hensyn til det.

Sist men ikke minst:

Riktig god tur og kjør forsiktig. Nyt vårt vakre land med familie og venner. Syng til fin musikk, del gode historier og skap minner for livet.

Siste nytt