Dette bør du vite om hjemmelading

Å utnytte den tiden bilen uansett står parkert til å lade den, er den sikreste veien til et enkelt liv med elbil. Men det er noen praktiske og tekniske grep som er verdt å vite om for å få dette til å fungere best mulig.


Visste du at borettslag nå er lovpålagt å tilby lading på sine parkeringsplasser? Eller at flere norske kommuner tilby gateparkering med lademulighet til gunstige vilkår?


Tilretteleggingen for elbiler er nemlig godt i gang. Og dersomm du ikke har det i egen garasje eller parkeringsplass, er anbefalingen klar: Sørg for å ha ladeboks montert før du skal hente din første elbil.Ladeboks

Dersom du skal montere ladeboks, er det to sentrale spørsmål å ta stilling til:


Hvor høy effekt trenger jeg?


Skal jeg velge en smart ladeløsning?


En Škoda Enyaq kan lades med inntill 11 kW normallading (AC). Men forutsetningen her er at det elektriske nettet der du bor er av den nye TN-typen. Dersom det står 400 Volt på fordelingsskapet inn til eiendommen din, er det et godt tegn. Det gjør det mulig å bruke lading med tre faser.


De aller fleste boliger i Norge er derimot tilkoplet et elektrisk nett av IT-typen. Det er en enkelt 230-volt fase (den andre pinnen i stikkontakten er en 0-leder).


Om du kan lade med 1 eller 3 faser, har mye å si for den effekten du kan oppnå. Med tre faser kan kabelen nemlig levere tre ganger så mye strøm.


For å få et endelig svar på hva du kan oppnå der du bor, må du kontakte en elektriker.

Er mer effekt alltid bedre?

Dersom du ofte har dårlig tid når du skal lade bilen, er svaret ja. Men dersom du som oftest kan la bilen lade over natten, er svaret ikke så opplagt.


Høy ladeeffekt på elbilladingen bil med de forslagene til ny modell for nettleie slå ugunstig ut: Da vil en ladeeffekt på 11 kW alene kunne gi deg høyre nettleie enn du eller ville hatt.


Høyeste effekt ved 1-faset lading (den vanligste i Norge) er 7,3 kW. Det er også en effekt som vil kunne harmonere bedre med den nye modellen for nettleie, og kan derfor være et meget godt alternativ for veldig mange.

Smartlading

Det vil uansett være gunstig å lade elbilen på et tidspunkt der du ikke bruker så mye strøm til andre ting. Normalt vil dette være midt på dagen, eller i løpet av natten.


Flere tilbydere av ladetjenester (ladebokser og strømleverandører) tilbyr nå enkle løsninger for smartstyring av elbilladingen. Du kan for eksempel velge avreisetid, aktivere smartlading – og så sørger systemet for å lade bilen billigst mulig frem mot ønsket avreise.

Ladebokser

Vi tilbyr hjemmeladere fra DEFA

Med hjemmeladere fra DEFA lader du bilen raskt, lovlig og trygt uten at det går utover sikkerheten.

Pristilbud på ladeboks og installering

Finn og kontakt din Škoda-forhandler i dag.

Hvor raskt kan du lade din elektriske Škoda?

Lurer du på hvor lang tid det tar å lade bilen? Sjekk vår ladekalkulator.

Škoda universallader

Lad elbilen fra en stikkontakt når som helst og hvor som helst.

Med en universallader kan du enkelt lade hjemme eller på veien. Med sine kompakte dimensjoner og en vekt på ca. 3kg er laderen enkel å transportere. Du kan bruke den til lading via en vanlig husholdningskontakt (opptil 2,3 kW) eller en industriell stikkontakt (opptil 11 kW). Ulike utskiftbare kontakter lar deg bruke praktisk talt alle typer stikkontakter. Vi anbefaler kun å benytte universallader når det ikke er mulig å lade på annet vis.