ŠKODA ENYAQ iV – design i særklasse

12. srpna 2020
Med ENYAQ iV utvikler ŠKODA sitt emosjonelle designspråk og redefinerer estetikken til en elektrisk SUV.

ŠKODA presenterer sin første elektriske SUV i Praha den 1. september 2020. ENYAQ iV markerer starten på en ny æra for den tsjekkiske produsenten, noe som tydeliggjøres gjennom nytt og revolusjonerende design. Leder for eksteriørdesign hos ŠKODA, Karl Neuhold, forteller her i et intervju om designhøydepunktene til den nye SUV-modellen.

ENYAQ iV er som kjent den første ŠKODA-modellen som er basert på den modulære elektriske plattformen (MEB). Hvordan har ŠKODAs designspråk utviklet seg med denne bilen?

Karl Neuhold: I ENYAQ iV bygger vi på det emosjonelle designspråket som karakteriserer SCALA, KAMIQ og den nye OCTAVIA av fjerde generasjon. ENYAQ iV får også skulpturelle linjer, rene overflater og krystallelementer som henter inspirasjon fra krystallkunsten i Bøhmen. Proporsjonene er derimot endret sammenliknet med tidligere SUV-modeller: ENYAQ iV har kortere overheng og lenger taklinje. Det gir et svært dynamisk utseende, og gjør den i ordets rette forstand til et «romskip»

Hvordan vil du oppsummere designet til den første modellen fra ŠKODA som er utviklet som en ren elbil?

Neuhold: Designet til ENYAQ iV er progressivt, balansert og selvsikkert. De nye proporsjonene gir også en spesiell dynamikk og et rommelig interiør. De store hjulene og bakkeklaringen gir den en kraftfull fremtoning som SUV.

Hva vil du trekke fram som ditt personlige designhøydepunkt på ENYAQ iV?

Neuhold: Definitivt fronten. Vi fremhever konsekvent ŠKODA-grillen på våre elektriske biler, siden den er så umiddelbart gjenkjennelig. På ENYAQ iV er den trukket enda lenger fram og er mer oppreist, noe som forsteker det kraftfulle inntrykket. «Full-LED-Matrix»-hovedlysene og lyslistene med kjørelys blir også et skikkelig blikkfang.

Hva gjør ENYAQ til en ekte ŠKODA for deg?

Neuhold: ENYAQ iV har alle ŠKODAs kvaliteter og styrker i en bil, og er et viktig steg mot en bærekraftig fremtid for selskapet. Den kombinerer design med rommelighet og fleksibilitet, og overrasker med smarte ideer og funksjoner. Den passer for familier, folk med en aktiv livsstil og for langturer. Alt dette gjør den til en perfekt følgesvenn i hverdagen.

Hva er de største forskjellene i eksteriørdesign mellom en MEB-basert bil, og en bil med forbrenningsmotor?

Neuhold: Forskjellene starter med høyden på bilen og overhengene foran og bak. For å spare plass, er batteriene i MEB-bilene montert under gulvet. Det gjør karosseriet litt høyere. Den lange akselavstanden kompenserer derimot dette visuelt. Fremdriftskomponentene tar mindre plass enn en forbrenningsmotor, noe som gjør de korte overhengene mulig. Karosseriet til ENYAQ iV virker også langstrakt og er ekstremt aerodynamisk. Det har en positiv effekt på rekkevidden. En Cw-verdi på 0,27 er imponerende for en SUV av denne størrelsen.


Les mer om ŠKODA ENYAQ iV her

Forhåndsbestill elektriske ŠKODA ENYAQ iV

Du kan forhåndsbestille ŠKODAs elektriske familiebil ENYAQ iV ved å følge linken under.

Siste nytt