71 grader nord med ŠKODA KODIAQ RS

22. března 2019
En bil. 1417 kilometer, uten en eneste flekk bar asfalt. Fra Rovaniemi i Finland, over polarsirkelen, til Nordkapp – og tilbake. Er det mulig på under 24 timer?

ŠKODA bestemte seg for å sette egenskapene til den sportslige SUV-en KODIAQ RS på en ekstrem test. 240 hk og 4x4 firehjulstrekk er et godt utgangspunkt. Men hvordan vil KODIAQ RS takle polare forhold, med isdekte veier, temperaturer rundt -20 grader, og kraftig motvind?

Som alle andre utgaver av KODIAQ, er også RS en mester på tøffe underlag. Derfor kom den ville ideen opp: Er det mulig å kjøre fra Rovaniemi i Finland til Nordkapp, og tilbake, i løpet av ett døgn? Den eneste «modifikasjonen» som var tillatt å gjøre på bilen, var å sette på piggdekk.

Starten går en time før midnatt. Målet er å nå Nordkapp i dagslys. Det er jo ikke så enkelt i februar. Nord for polarsirkelen er det bare noe få timer med lys, så mesteparten av turen går i stummende mørke. Snøstorm og vindhastighet på rundt 20 sekundmeter setter en ekstra spiss på det hele.

Bilen krysser grensen til Norge klokken 04.00. Teamet passerer Karasjok og Lakselv, og følger den svingete veien langs Porsangerfjorden i grålysningen. Allerede klokken 09.00 blir Nordkapp nådd. Bortsett fra tanking, er dette eneste stopp på turen.

Et raskt foto, og så tilbake. Klokken 15.30 krysses grensen til Finland, og RS-en ruller inn i Rovaniemi klokken 20.17. De 1417 kilometerne er tilbakelagt med nesten tre timers margin til 24-timersgrensen, med en snittfart på 67 km/h.

ŠKODA 4x4-modeller

Se oversikten og finn ut mer om ŠKODA-modeller med 4x4 firehjulstrekk.

Siste nytt