Tips til hvordan du desinfiserer og bruker bilen for å redusere smittefare

Tips til hvordan du desinfiserer og bruker bilen for å redusere smittefare

19. 3. 2020

Det sikreste er naturligvis å holde seg hjemme, men om du må bruke bilen kan det være lurt å følge disse tipsene.

Det er en utfordrende tid for alle, hverdagen er snudd på hodet også i Norge og vi skal i størst mulig grad oppholde oss hjemme og unngå kontakt med andre. Det er viktig. Likevel er det slik at vi av og til må flytte oss fra ett sted til et annet, og da er det er det en del forholdsregler det kan være lurt å ta. Selv om bilen din er en form for en mobil isolasjonsenhet, hvor du ofte sitter alene, er det likevel viktig å huske på at er smitterisiko forbundet med bilreisen også. Her er noen gode råd til hvordan du på best mulig måte kan bruke bilen og trygt å i størst mulig grad redusere smittefaren.

1: Reis alene

Unngå å ha ta med deg passasjerer i bilen, så langt det går. Dersom du er nødt til å ha med deg en passasjer, bør passasjerer benytte baksetet på motsatt side av førersetet for å få størst mulig avstand mellom deg og passasjeren.

2: Desinfiser interiøret i bilen.

Det er alltid lurt å holde bilen ren og vaske både innvendig og utvendig med jevne mellomrom, men slik situasjonen er nå, er det særdeles viktig for hindre spredning av smitte. Det er spesielt viktig at du desinfiserer og vasker alle overflater du tar på før, etter og under kjøreturen – uavhengig av om du er alene i bilen eller ikke.


For å sikre at du fjerner mest mulig av bakteriene på best mulig måte uten å skade interiøret, andebefaler vi deg å bruke isopropyl-alkohol med minst 70% alkohol og en mikrofiberklut. Dette er ikke skadelig for bilen din, og er faktisk det de fleste bilprodusenter bruker for å desinfisere biler.

Her er de områdene av interiøret du bør være nøye med å desinfisere:

 • Rattet
 • Girspaken
 • Håndbrekket
 • Dørhåndtakene
 • Hanskeromshåndtaket
 • Alle berøringsflater og knapper til infotainmentsystemet,
  klimaanlegget, setervarmere, bagasjerommet og panseret
 • Brytere til blinklys, vindusviskere og hastighetsholder
 • Armlener, både i dørene og midtkonsollen
 • Knapper og spaker for justering av setene
 • Dørkarmer og rammene rundt dørene


Dersom du har seter eller interiørelementer i skinn eller kunstskinn, tar ikke disse skade av å bli desinfisert med alkoholholdige produkter. Dog kan gjentatt hard skrubbing av skinnseter og andre liknende overflater over tid føre til misfarging. Unngå derfor å skrubbe for hardt. Vi råder deg også til å bruke skinnbevarende produkter på disse områdene etter at du har desinfisert interiøret.

3: Desinfiser eksteriøroverflater du berører.

Selv om det er viktigst å desinfisere interiøret i bilen, da det er der du sitter, kommer du likevel i kontakt med flere eksteriøroverflater når du skal inn og ut av bilen. Disse bør også desinfiseres, og det er naturlig å begynne prossessen med disse overflatene. Her råder vi deg til å bruke alkoholholdige produkter som ikke skader overflatene, og en mikrofiberklut. Ikke bruk produkter som inneholder hydrogenperioksid, da dette kan skade overflatene.

Her er de områdene av eksteriøret du bør være nøye med å desinfisere:

 • Dørhåndtakene på alle dører, uavhengig av om du reiser alene eller ikke
 • Dørrammer og vindusrammer
 • Bagasjeromshåndtak

Har du spørsmål rundt koronavirus og smittevern?

Vi må alle ta et ansvar for å begrense spredning av koronaviruset, og du kan være trygg på at vi i hele vår organiasjon bidrar med all vår kraft. Les mer om våre tiltak her

Siste nyheter

Alle nyheter