SLIK PAKKER DU BILEN SIKKERT

6. října 2021

Er din kunnskap om sikring av last i bil oppdatert? Hva er det for eksempel fornuftig å pakke i takboksen, og er det noen grunn til å feste setebeltet i seter der ingen sitter?

Feilpakking er en større sikkerhetsrisiko enn mange er klar over. Her forklarer Robert Šťastný fra forskingsgruppen «ŠKODA Traffic Safety» de gylne reglene for sikker pakking av bil.


Helt grunnleggende: Når du pakker bagasjerommet, er poenget at belastningen på bakseteryggen blir så liten som mulig dersom uhellet skulle være ute. Derfor skal tunge gjenstander plasseres lavt og helt inntil bakseteryggen, slik at de ikke blir slynget framover ved en kollisjon. Lettere gjenstander kan plasseres høyere opp og lenger bak i bagasjerommet

HVA SKAL HVOR?

Hattehyllen
Ikke legg harde, skarpe eller tunge ting som flasker, kamera eller paraplyer på hattehyllen.


På taket
Sykler i sykkelstativ, ski i skistativ eller takboks. Ellers bare lette gjenstander i takboksen.


Bagasjerommet
Plasser tunge gjenstander så nær bakseteryggen som mulig. Lette og myke gjenstander på topp. Ski bare i en skipose som er sikret – alt må holdes på plass.


I kupeen
Snacks og drikkeflasker i dørlommer og flaskeholdere. Håndvesker eller små ryggsekker på gulvet eller mellom setene.


Alltid lett tilgjengelig
Refleksvest til alle i bilen, førstehjelpspute, varseltrekant og brannslokker.

SETEBELTE

– Når jeg frakter tunge gjenstander, bruker jeg alltid lastestropper i bagasjerommet. Og glem billigvarianter eller sykkelstropper – bruk stropper som er sertifisert for en gitt last, sier Robert Šťastný.

Han har også et annet praktisk tips: Dersom du ikke har passasjerer i baksetet, men kjører med tung last i bagasjerommet, kan du likevel feste setebeltene. Da bidrar de som en ekstra barriere mellom deg og lasten dersom uhellet skulle være ute.

Vær veldig forsiktig med hva du legger på hattehyllen. Løse gjenstander der blir nemlig som prosjektiler fremover i bilen ved en ulykke.

– Men puter eller tepper på hattehyllen helt ok. Poenget er at gjenstandene fortsetter framover i den opprinnelige hastigheten ved en bråstopp. Da utgjør det en dramatisk forskjell om du blir truffet av en glassflaske eller en pute i 80 km/h, forklarer Šťastný.

PÅ TAKET

Det er også viktig å tenke sikkerhet når du bruker takboks. Robert Šťastný tipser om noe mange glemmer:

– Velg en takboks som er godkjent i kollisjonstest. Sjekk også hva som er maksimal taklast for din bil i vognkortet, og husk at dette inkluderer lastebøylene og takboksen.

– Når du pakker takboksen, er det en gyllen regel at halvparten av vekten skal plasseres mellom lastebøylene. Da blir den en firedel foran, og en firedel bak. Har du skarpe gjenstander i boksen, kan det vær lurt å legge noe mykt foran disse, for eksempel sengetøy eller håndklær, forklarer Šťastný.

Skal du frakte sykler på taket, må du velge stativer av god kvalitet, som er sertifisert av produsenten. Husk også å fjerne alle løse gjenstander fra sykkelen. Et godt tips kan være å velge et sykkelstativ som monteres på tilhengerfestet.

LEVENDE BAGASJE

Dyr i bur på fanget, eller løst i kupeen, er ingen god ide:

– Du klarer ikke å holde disse fast i en ulykke, og da vil både passasjerer og dyre i buret kunne komme til skade, forklarer Šťastný.

Hunder er vanlige passasjerer i en bil. Det sikreste er å bruke et eget bur, plassert i bagasjerommet – spesielt for større hunder. Dersom du absolutt vil ha den firbeinte med inne i kupeen, finne det egne hundeseler som festes til sikkerhetsbeltet.

Siste nytt