10 ting å tenke på når du skal bytte til sommerdekk

27. dubna 2018
Visste du at du bør ha en mønsterdybde på minst 3 mm på sommerdekkene dine? Selv da er bremselengden på våt asfalt oppimot ti meter lengre enn da dekkene var helt nye.

1. Bytt til sommerdekk i tide

Fra og med første mandag etter 2. påskedag er det ikke tillatt å kjøre med piggdekk (med unntak av Nord-Norge), så pass på å bytte i god tid. For piggfrie dekk finnes det ingen tilsvarende frister men å kjøre med piggfrie vinterdekk om sommeren er sterkt frarådet. Gummiblandingen og mønsteret i piggfrie vinterdekk er utviklet for kalde vinterveier og ved bruk om sommeren har de dårligere kjøreegenskaper og kan gi lengre bremselengde. I tillegg slites vinterdekk fortere ved høyere temperaturer.

2. Sjekk status på dekkene.

Dekkene slites ulikt basert på kjørestil og hastighet. Husk å sjekke mønsterdybde før du bytter. I følge norsk lov skal sommerdekk ha mønsterdybde på minst 1,6 mm. Vi anbefaler at du bytte dekk før dette for å beholde gode kjøreegenskaper.

3. Husk at dekk eldes.

Med tiden blir gummien hardere og veigrepet dårligere. Vi anbefaler derfor at du ikke benytter dekk som er eldre enn fem år. Det er enkelt å sjekke hvor gamle dekkene er. Se etter teksten "DOT" og en tallrekke innerst mot felgen. De siste tallene viser produksjons-uke og år. F.eks. DOT XX XX XXXX 1817. Dekket er da produsert i uke 18 2017.

4. Velg rett dimensjon.

Dekket du kjøper skal være tilpasset bilens vekt og øvre hastighet. Bilprodusentene har testet seg fram til hva som er optimalt for veigrep og ytelse og hvilke dekk som passer best til de ulike felgene. I bilens vognkort står det hvilken dimensjon dekk og felger skal ha. Alle dekk på bilen skal være av samme type. Du kan f.eks. ikke bruke to sommerdekk og to vinterdekk på bilen samtidig. Du bør også benytte samme produsent på samtlige dekk. For biler med firehjulstrekk: Om det er store ulikheter mellom mønsterdybden på de ulike dekkene, kan det føre til økt drivstoff-forbruk og unødvendig slitasje på drivlinjen. Ditt ŠKODA-verksted sørger for at du får riktig dekk til akkurat din bil.

5. Velg dekk av høy kvalitet.

Når din ŠKODA forlater fabrikken er den utstyrt med premium-dekk tilpasset din bil. Dekkene kommer fra våre samarbeidspartnere og vi anbefaler derfor å velge en av dem når du skal kjøpe nye dekk. Det lønner seg ofte fordi dekkene har lengre rullemotstand og gummiblandinger som tåler mange mil og gir lavt forbruk. I tillegg oppfører bilen seg optimalt i alle situasjoner. Våre samarbeidspartnere er: Bridgestone, Continental, Goodyear, Michelin, Nokian og Pirelli.

6. Bestill tid for bytte.

Ditt lokale ŠKODA-verksted hjelper deg å velge og bytte til riktig dekk for din bil. De kan også hjelpe deg med bremsetest osv. Prat gjerne med din servicerådgiver når du skal bestille time for å høre om det kan lønne seg å slå sammen hjulskift med annen service osv.

7. Etterstram og sjekk lufttrykk.

Rundt en uke etter du har skiftet hjul bør du etterstramme hjulboltene for å sikre at de sitter ordentlig. Be gjerne verkstedet om hjelp. Sjekk også lufttrykket innimellom. Feil lufttrykk påvirker kjøreegenskapene, drivstoff-forbruk og dekkets levetid. Informasjon om lufttrykk for akkurat din bil, finner du i bilens bruksanvisning, på innsiden av bensinlokket eller på dørstolpen ved førersetet.

8. Lagre dekkene riktig

Oppbevarer du dekkene riktig varer de lengre. Dekk blir påvirket av varme og sollys og bør derfor lagres mørkt, tørt og kjølig. Dekk med felger lagrer du liggende, mens løse dekk lagrer du stående.

9. Spar plass og tid.

Mange forhandlere tilbyr dekkhotell hvor du enkelt kan lagre sommerdekk og vinterdekk under sesongen de ikke benyttes. Da sparer du plassen, du vet at de blir oppbevart under optimale forhold og du får de enkelt og riktig montert når det er på tide å skifte igjen.

10. Bytt til vinterdekk i tide.

Det er tillatt å kjøre med piggdekk fra 1. november (med unntak av Nordland, Troms og Finnmark hvor datoen er 16. oktober), men denne datoen er ikke absolutt. Kravet om tilstrekkelig veggrep veier alltid tyngre enn fristene. Det kan fort bli kø hvis alle skal skifte dekk samme dag som den første snøen faller. Dersom du bruker piggfrie vinterdekk kan du skifte dekk flere uker før 1. november uten noen problemer.

Bytte til sommerdekk selv?

Her får du noen tips fra Autofil-redaksjonen som inviterte Pål Anders Ullevålseter og kona Mette Solli til å konkurrere i raskest hjulskift på ŠKODA SUPERB:

Bestille dekkskift eller dekkhotell?

Kontakt din nærmeste forhandler.

Siste nytt