10 TIPS FOR BILTUR MED DYR

10. června 2021

Mange har fjærkledde og firbeinte som fullverdige familiemedlemmer. Det kan være hund, katt, en hamster, en gris – eller til og med en kameleon. Slik kan du transportere dem sikkert i bilen din.

1. DETTE ER MIN PLASS

Klare regler er smart når man lever med dyr. På tur, betyr det at kjæledyret bør ha sin faste plass. Lær dyret dette fra start, og om mulig – la være å endre plasseringen senere. I starten kan det være en god hjelp å gjøre denne plassen litt «hjemmekoselig» for dyret: Et teppe, en leke, eller noe annet som dyret er vant med, og setter pris på.

2. FEST MEG FORSVARLIG

Ett alternativ er å transportere dyret i bagasjerommet. Da må det være avskilt med et gitter, eller dyret må ha eget bur. Det er også mulig å plassere en hund i baksetet, ved hjelp av en egen sele som festes til sikkerhetsbeltet. Den er justerbar, og kan kjøpes hos din lokale ŠKODA -forhandler. NB! Et dyr skal aldri festes med halsbånd i bilen.

3. TENK PÅ LYDNIVÅET

Høyt lydtrykk er ikke bare skadelig for mennesker, men også for dyr. Studier viser for eksempel at hunder får nedsatt hørsel ved høy eksponering for lyden av skytevåpen. Høy musikk kan virke på samme måte. Spesielt hunder og katter er utsatte. Tenk på dette dersom du liker å kjøre med radioen på «full guffe».

4. BRUK BESKYTTELSE

Dersom du er plaget med hår, støv eller sikkel fra ditt kjære familiemedlem, kan du bruke et originalt beskyttelsestrekk for baksetet. Det tar lite plass, og kan monteres på mindre enn ett minutt. Det vanntette og vaskbare stoffet har også god friksjon, slik at dyret får en mer komfortabel reise. Og du sikrer setet mot smuss og ødeleggelser.

5. TA EN PAUSE

Lange kjøreturer kan være krevende for noen og enhver. Hunder bør ta en pause etter to-tre timer. Men hvert dyr er unikt, og noen krever hyppigere stopp. Ikke bruk pausen bare til å strekke på beina, men sørg for mat og drikke også. Og er du usikker på hvordan dyret har det? Ta en stopp og sjekk!

6. JEG GJØR DET JEG FÅR LOV TIL

Kun dyr som er fast sikret, kan transporteres inne i bilen. Å kjøre krever din fulle oppmerksomhet, selv de minste distraksjoner kan føre til en ulykke. Dersom din katt er like egenrådig som katter flest, er det definitivt sikrere å frakte ham i et bur enn på sjåførens fang. Selv om han selv måtte synes det er hans rettmessige plass…

7. JEG ER IKKE ERSTATNINGSANSVARLIG

Kjøpte du en søt liten grisunge, som nå er blitt til et stort svin? Null stress, moderne biler er hardføre. Men det er lurt å kjøpe litt spesialutstyr. Gummimatte til bagasjerommet, skillevegger i stål – eller hele bur. For å hindre uønsket lukt, er det smart å støvsuge og tørke over regelmessig.

8. GLEMTE DU NOE?

Før lange turer, er det lurt å pakke en egen reiseveske til dyret. Denne bør inneholde mat, vannskål, og gjerne en egen vannflaske. Våtservietter, og både søppel- og bæsjeposer hører også med. En pute eller pledd, eller dyrets egen seng, kan også være lurt å ta med. Da vil ditt kjære familiemedlem føle seg mer som hjemme på turen.

9. BILEN KAN BLI EN BADSTU

I flere land er det forbudt å etterlate dyr alene i bilen. Det er uansett en farlig vane. På varme dager kan temperaturen i en bil raskt dobles, selv om det er overskyet. Det hjelper lite å ha lufteåpning på vinduene. Den enkle regelen er derfor alltid å ta med dyret – eller å la det være igjen hjemme.

10. MOTSTÅ DÅDYRBLIKK

Det er lett å gi etter for lengtende blikk. Men sikkerheten må alltid komme først. Dyr løst i kupeen, er en risiko som kan forstyrre kjøringen. Og dersom uhellet skulle være ute, kan dyret bli skadet av kollisjonsputen. Du bør derfor være vel så streng med de firbente familiemedlemmene, som det du er med de tobente.

Siste nytt